Muuda lumelükkamine hõlpsaks

08.01 2015 17:13

Talv on kohal ja kätte on jõudnud tüütu lumelükkamise aeg. Kõige mugavam lahendus on muidugi lumesahk või -frees, aga kui eelistate vanakooli tööjõudu – lumelabidat, siis järgnevad nõuanded teevad teie elu kindlasti palju kergemaks.

Tehke enne tööd lihased soojaks. Lumelükkamine on sama suur füüsiline koormus nagu jooksmine või jõusaalis käimine. Seetõttu tulebki end enne alustamist venitada. Eriti tähtis on venitada selja- ja õlalihaseid, sest need kohad töötavad lumelabidat tõstes kõige rohkem.

Pange selga õiged riided. Riided peaksid olema kindlasti soojad, kuid mitte liiga soojad. Higistades võite tuule käes kergesti külma saada ja haigeks jääda.

Valige õige tööriist. Lumelabidas peab olema töökorras ja vastupidav. Vajaduse korral vaadake enne töötamist üle kinnitused ja veenduge, et kõik on korras.

Alustage autodest ja muudest esemetest. Kui teie hoovi peal on mõni auto, koerakuut või muu taoline ehitis, alustage kõigepealt selle puhastamisest. Vastasel juhul olete sunnitud sealt tuleva lume hiljem uuesti kokku ajama.

Ärge tehke topelttööd. Enne labida tõstmist mõelge järele, kuhu te lumehunniku teete, ja planeerige sinnani lühim teekond. Kindlasti ärge matke kinni mõnda läbikäiguteed või -ust, sest vastasel juhul peate lume ümber tõstma ja teete seetõttu tarbetut topelttööd.

Tekitage kujund. Ükskõik, kust te lund lükkate, moodustab see ala ikkagi mingisuguse kujundi. Alustades kujundi keskelt ja liikudes servade poole, peate tegema vähem tööd. Sellega teete lumelükkamise töö kergemaks.

Olge õiges asendis. Ka lumelabidaga töötamisel peab olema õige asend, et ei tekiks lihasevigastusi või ‑venitusi. Kasutage oma õla- ja jalalihaseid võimalikult palju, niiviisi teete tõstmise kergemaks. Tõustes kükkasendist üles, hoidke oma selg sirge. Labidat lükates ja tõstes hoidke lumelabidas kehale nii lähedal kui võimalik. Kindlasti ei tohi oma ülakeha keerata, kui lund kõrvale viskate.

Tarvitage vett. Kui lund on palju, tehke vahepeal väikseid pause ja jooge samal ajal kindlasti ka vett.

Ärge pingutage soolaga üle. Kui puistate pärast lume lükkamist libisemisvastast soola või graanuleid, katke puhastatud ala ainult õhukese kihiga.

NIPP: kui pihustate oma lumelabidale multisprei õli, muutub labidas libedaks ja isegi sulalumi libiseb sellelt kiiresti maha, mitte ei jää labidasse kinni.

Uudised

Kõik Uudised